Competition Project Q20 in Stuttgart

The task was to come up with a development concept for the site Q20, located in the NeckarPark development area, a former freight depot, in Stuttgart Bad Cannstatt. In our design, the new building is derived from the specifications of the development plan. The irregularly cut site is taken up by a polygonal-shaped structure and thus continued into the third dimension. For this reason, the building flanks are slightly flexed and protrude and recede storey by storey.

more

In this way, a differentiated and harmonious structure, which makes use of the lot in an efficient manner, can be developed. Beyond that, the bends have functional advantages: the receding of the long sides, the east side and the west side, creates an upwardly narrowing cross-section that allows the façade greening to irrigate the building in a direct natural way and expands the inner courtyard into the vertical. The building parts north and south are also slightly bent in the middle, but narrowing downwards and cantilever upwards, so that the public access and passage to the inner courtyard is articulated in the structure as an architectural gesture. In this way, the covered passageways to the inner courtyard appear shorter, which strengthens the connection to the surroundings.

On the ground floor, gastronomy and shops are planned, while flexible office space, a hotel and a fitness area are located on the upper floors.

less

Competition
05 2020

more

Visualization
Aron Lorincz Ateliers

less