State Finance Office in Landshut

This administration building with offices, communal facilities such as cafeteria and training area for about 400 employees is in the immediate vicinity of Landshut old town. In front of it is a traffic-free forecourt that acts as a distribution area for the entrances to the adjacent office buildings.

more

The building is in the courtyard style, and essentially has five storeys: a recessed section in the foyer area, roof loggias facing south and towards the old town and the detachment of one office section on the main access side for lavish vertical access are staged as subtractive interventions into the building volume. The transparent foyer makes visual contact possible between the forecourt and the inner courtyard. The latter is not open, and with its amorphous forms it represents the central internal reference point as a hortus conclusus. The double-loaded arrangement of the offices is accessed from a corridor running all the way round. The offices themselves are all designed for two people. The façades are developed as vertical relief enlivened by its three-dimensional quality and the alternating glazed and aluminium surfaces, increasingly tinted towards the top.

less

Competition
09 2006 / 1st prize

Start of planning
10 2008

Completion
04 2011

Client
Bayerisches Staatsministerium der Finanzen, vertreten durch das
Staatliche Bauamt Landshut

Location
Podewilsstraße 5, 84028 Landshut

Awards

  • Bauherrenpreis der Stadt Landshut 2015
more

Construction costs
appr. 40 Mio. Euros

Service phases
1-9

Planning team
Sonja Schmuker (PL), Daniela Weis, Harald Baumann, Jochen Graf, Ewald Stüdlein, Martin Meixner, Marc Tell Frommelius

Structure planning
Sailer Stepan Partner, München

Heating, ventilation, energy system
Rögelein + Partner Ingenieure, München

GWA Sanitary
Dickert Ingenieurbüro für Versorgungstechnik, Sinzing

Electrical and light planning
Koscheinz + Partner, Ruhstorf / Rott

Building physics
Wolfgang Sorge Ingenieurbüro für Bauphysik GmbH, Nürnberg

Artistry in buildings
Tom Kristen, Weil

Photos
© Steffen Vogt

less