Customer Center Bosch Automotive Steering in Schwäbisch Gmünd

The overall project is divided into three parts: a new customer center, a new reception building, and a parking garage. The spatial and structural reorganization of a portion of the company premises also comprises the renaturation of the two existing streambeds and redesign of the open spaces. The convex curved facades of the reception building and the customer center create space in a visually pleasing and efficient manner with minimized enveloping surfaces. The new structures are integrated into the valley as an organically flowing formation and create a transition to the rationally structured factory site.

more

Their glass facades are designed with perforated, rotatable vertical slats in front, which filter the surrounding space. The semi-transparent facades create a unique lighting atmosphere in the inside. The generously glazed lounge areas open outward, taking in the natural environment and creating a distinctly different, new working environment. The property is located in scenic surroundings at the end of a valley north of Schwäbisch Gmünd in Baden-Württemberg. Wooded hills surround the factory site, which is crossed by two streams.

less

Competition (Multiple commission)
10 2012 / 1st prize

Start of planning
03 2013

Completion
03 2019

Client
Robert Bosch Automotive Steering GmbH

Location
Richard-Bullinger-Straße 77, 73527 Schwäbisch Gmünd

more

Service phases
1-9

Competition team
Alexander Vohl, Daniela Scholz, Camilo Hernandez

Planning team
Alexander Vohl, Ingmar Menzer (partners in charge), Daniela Scholz (PL), Julian Baun, Manuel Cabezas, Marcus Ehrhardt, Seda Ersal, Fabian Geiger, Bartek Grzanka, Patrick Müller, Philipp Wagner

General planning
wulf architekten gmbh, Stuttgart

Construction management 
Alber & Schulze Baumanagement GmbH, Stuttgart

Structure planning
wh-p GmbH, Stuttgart

Landscape design
Jetter Landschaftsarchitekten, Stuttgart

Orientation system
Büro uebele visuelle kommunikation, Stuttgart

Photos
© Brigida González for wulf architekten
© wulf architekten (aerial view)

less