Kaufhof Parking Garage Facade in Stuttgart

The distinctive feature of the parking garage is its horizontal, open band-like pattern. The open slots between the parking decks were emphasized, but the facade surface of the building was treated very modestly. The building’s facade was given a coarse-grained coat of cool gray stucco, which allows the building form to recede. The wall reveals of the facade bands, by contrast, were clad with bright white metal frames.

more

The parking garage is located in an important urban location between the main train station and Königstraße, an important shopping street. The existing natural stone facade of the five-story corner building had to be removed because the threat of falling panels endangered passersby. Consequently there was an opportunity to redesign the architecture’s outward appearance.

less

Direct commission
07 2007

Start of planning
09 2007

Completion
01 2009

Client
Metro Asset Management, Düsseldorf

Location
Kronenstraße 4, 70173 Stuttgart

Awards

  • best architects 13 Award
  • Auszeichnung der Architektenkammer Baden-Württemberg für Beispielhaftes Bauen in Stuttgart 2007-2011
more

Construction costs
ca. 1,0 Mio. Euros

Service phases
1-6

Planning team
Jan-Michael Kallfaß, Kristina Herberg (PL)

Photos
© Stefan Müller-Naumann
© Steffen Vogt für wulf architekten

less