New Laboratory and Office Building of Forschungszentrum Jülich

The new building for the Institute of Energy and Climate Research comprises laboratories (chemistry and physics), areas for NMR and EPR spectrometers and offices. The centrepiece is the dry room with a laboratory unit for pilot systems, which is characterised by its special demands on ventilation technology. It has a usable floor area of approx. 50 m², with an airlock located in front and a 'grey room' surrounding it on two floors, which accommodates the building services needed to air-condition the drying room. A visual connection to the foyer provides insights into this area for external visitors. A special feature of the new building is its wooden construction.

more

Columns and beams made of glue-laminated timber as well as solid walls built of cross laminated timber determine the atmosphere of the interiors and correspond with the external cross laminated timber elements of the façade. The projecting floor slabs protect the wooden façade from weather influences. The NMR devices are positioned in a two-storey hall in the heart of the facility. This hall is flanked on two sides by laboratories and the EPR hall on the ground floor as well as by other laboratories and the majority of offices on the upper floor. The main focus of the building is the flexible two-storey laboratory unit with a floor area of approx. 800 m², which is designed as a coherent entity, eliminating any fire protection requirements within this area. This approach ensures a high level of flexibility, transparency and communication.

less

VgV procedure
02 2017

Start of planning
07 2017

Completion
expected 2022

Client
Forschungszentrum Jülich GmbH

Service phases
2-8